11 nov ’21 | Wooninitiatief ’t Heuveltje kent nieuwe bewoners

Wie door de Dorpsstraat in Aarle-Rixtel loopt, ziet dat er op de locatie tussen de Boerenbond en restaurant Stout druk gebouwd wordt. Eind volgend jaar moeten daar de deuren van wooninitiatief ‘t Heuveltje open gaan. Een plek waar veertien jongvolwassenen onder begeleiding zelfstandig gaan wonen. Onlangs maakten de nieuwe bewoners voor het eerst kennis met elkaar. 

 

Een grote glimlach op het gezicht van Mats. Op de vraag of hij zin heeft om op zichzelf te gaan wonen zegt hij volmondig ‘ja’. Nu hij weet wie zijn medebewoners zijn, kan Mats niet wachten tot hij zijn eigen appartement kan inrichten. Want dat is wat er gaat gebeuren. Iedereen krijgt zijn eigen appartement in ‘t Heuveltje, waar naast de veertien kamers ook een gezamenlijke ruimte is en waar de bewoners elke dag samen zullen eten. “Er is 24 uurs begeleiding”, vertelt Marscha Verstappen. Zij is oprichtster van Snoeperij Jantje en Wasserij en Strijkerij Jaantje en is samen met Tom van den Heuvel initiatiefnemer van het project.  

 

Het project is bijzonder, omdat het niet zorg aanbiedt vanuit een grote zorgaanbieder, maar met een eigen, gekwalificeerd team gaat werken. “Er moet een zelfsturend team staan. Daarnaast willen we zoveel mogelijk lokaal. Uiteindelijk moet het een plek worden waar deze mensen langdurig, structureel kunnen wonen”, geeft Marscha aan.  

 

Marscha en Tom worden bijgestaan door Petra Verhappen, Chantal Broere en Lieke Verstegen. Gedrieën vormen zij een denktank en samen met Marscha en Tom zetten ze de grote lijnen uit om uiteindelijk eind volgend jaar te kunnen starten bij ‘t Heuveltje. De eerste kennismaking met elkaar was bij de buurman, restaurant Stout. “Iedereen was heel erg blij om elkaar eindelijk eens te zien. We willen de komende tijd vaker activiteiten gaan organiseren met elkaar, we hebben een jaar de tijd om met elkaar een mooie groep te vormen”, aldus Marscha.  

 

Overdag zal er altijd begeleiding zijn, maar ook ‘s nachts is er iemand in het complex aanwezig die de bewoners indien nodig kan helpen. Marscha: “We gaan er vanuit dat de mensen ‘s nachts gewoon slapen, maar het kan ooit zijn dat er iets is. Dan is het fijn om iemand te hebben waar ze op terug kunnen vallen. Een soort nachtwaker, conciërge die ook zelf woont in het gebouw. Daarvoor zoeken we nog iemand. Diegene wordt dan gecompenseerd in de woonlasten.” Mensen die hier meer over willen weten, kunnen  contact opnemen via info@theuveltje.eu.

 

De bewoners van ‘t Heuveltje moeten zoveel mogelijk deel gaan nemen in het Aarle-Rixtelse dagelijks leven. Zo is het de bedoeling dat twee bewoners zelf lokaal boodschappen gaan doen en ‘s avonds het eten verzorgen. Mats kijkt daar nu al naar uit. “Ik maak heel graag pasta. Fusili met tomatensaus.” 

 

Artikel verscheen eerder in de MooiLaarbeekKrant: Wooninitiatief ‘t Heuveltje kent nieuwe bewoners: ‘Ja, ik heb zin om op mezelf te gaan wonen’ 

Fotocredits: Marcel van de Kerkhof BD