11 nov 2021 | Artikel MooiLaarbeekKrant

Wie door de Dorpsstraat in Aarle-Rixtel loopt, ziet dat er op de locatie tussen de Boerenbond en restaurant Stout druk gebouwd wordt. Eind volgend jaar moeten daar de deuren van wooninitiatief ‘t Heuveltje open gaan. Een plek waar veertien jongvolwassenen onder begeleiding zelfstandig gaan wonen. Onlangs maakten de nieuwe bewoners voor het eerst kennis met elkaar. 

 

Een grote glimlach op het gezicht van Mats. Op de vraag of hij zin heeft om op zichzelf te gaan wonen zegt hij volmondig ‘ja’. Nu hij weet wie zijn medebewoners zijn, kan Mats niet wachten tot hij zijn eigen appartement kan inrichten. Want dat is wat er gaat gebeuren. Iedereen krijgt zijn eigen appartement in ‘t Heuveltje, waar naast de veertien kamers ook een gezamenlijke ruimte is en waar de bewoners elke dag samen zullen eten. “Er is 24 uurs begeleiding”, vertelt Marscha Verstappen. Zij is oprichtster van Snoeperij Jantje en Wasserij en Strijkerij Jaantje en is samen met Tom van den Heuvel initiatiefnemer van het project.  

 

Het project is bijzonder, omdat het niet zorg aanbiedt vanuit een grote zorgaanbieder, maar met een eigen, gekwalificeerd team gaat werken. “Er moet een zelfsturend team staan. Daarnaast willen we zoveel mogelijk lokaal. Uiteindelijk moet het een plek worden waar deze mensen langdurig, structureel kunnen wonen”, geeft Marscha aan.  

 

Marscha en Tom worden bijgestaan door Petra Verhappen, Chantal Broere en Lieke Verstegen. Gedrieën vormen zij een denktank en samen met Marscha en Tom zetten ze de grote lijnen uit om uiteindelijk eind volgend jaar te kunnen starten bij ‘t Heuveltje. De eerste kennismaking met elkaar was bij de buurman, restaurant Stout. “Iedereen was heel erg blij om elkaar eindelijk eens te zien. We willen de komende tijd vaker activiteiten gaan organiseren met elkaar, we hebben een jaar de tijd om met elkaar een mooie groep te vormen”, aldus Marscha.  

 

Overdag zal er altijd begeleiding zijn, maar ook ‘s nachts is er iemand in het complex aanwezig die de bewoners indien nodig kan helpen. Marscha: “We gaan er vanuit dat de mensen ‘s nachts gewoon slapen, maar het kan ooit zijn dat er iets is. Dan is het fijn om iemand te hebben waar ze op terug kunnen vallen. Een soort nachtwaker, conciërge die ook zelf woont in het gebouw. Daarvoor zoeken we nog iemand. Diegene wordt dan gecompenseerd in de woonlasten.” Mensen die hier meer over willen weten, kunnen  contact opnemen via info@theuveltje.eu.

 

De bewoners van ‘t Heuveltje moeten zoveel mogelijk deel gaan nemen in het Aarle-Rixtelse dagelijks leven. Zo is het de bedoeling dat twee bewoners zelf lokaal boodschappen gaan doen en ‘s avonds het eten verzorgen. Mats kijkt daar nu al naar uit. “Ik maak heel graag pasta. Fusili met tomatensaus.” 

 

Artikel verscheen eerder in de MooiLaarbeekKrant: Wooninitiatief ‘t Heuveltje kent nieuwe bewoners: ‘Ja, ik heb zin om op mezelf te gaan wonen’ 

Fotocredits: Marcel van de Kerkhof BD

1 mrt ’21 | Het begin is gemaakt

De spandoeken zijn bevestigd, de hekken zijn geplaatst, de vergunning is binnen. Kortom; het begin van ’t Heuveltje is gemaakt. De sloopwerkzaamheden van de ‘oude’ wasserij Jaantje starten binnenkort, gevolgd door een archeologisch onderzoek. Op naar ons prachtige wooninitiatief ’t Heuveltje! 

19 jan ’21 | Informatiebijeenkomst online

Gezien de huidige maatregelen zal de informatiebijeenkomst van 28 januari online plaatsvinden. We praten die avond belangstellenden in het kort bij over de stand van zaken op dit moment. Geïnteresseerden die zich hebben aangemeld ontvangen per mail een uitnodiging om deze avond op afstand bij te wonen. Heb je vooraf aan deze online bijeenkomst vragen, schroom dan niet om een mail te sturen naar info@theuveltje.eu.

15 dec ’20 | Uitnodiging informatieavond – Wonen in ’t Heuveltje

Op donderdagavond 28 januari organiseren wij, bij de Couwenberg (Dorpsstraat 1, Aarle-Rixtel), een informatiebijeenkomst voor alle belangstellenden die interesse hebben voor wonen in het nieuwe wooninitiatief ’t Heuveltje.  

Aanmelden 

Wil je deze avond bijwonen? Dan ben je van harte welkom. Aanmelden kan via info@theuveltje.eu. Laat even weten met hoeveel personen je wilt komen zodat wij de dan geldende coronamaatregelen kunnen handhaven. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen zullen we de bijeenkomst in twee of meerdere sessies inplannen. Na aanmelding ontvang je, tijdig voorafgaand aan de bijeenkomst, het tijdstip waarop je bent ingedeeld. 

Kijk hier voor meer informatie over wonen in ’t Heuveltje.

2 sep ’20 | Artikel in het Eindhovens Dagblad over ’t Heuveltje

Een mooi artikel in het Eindhovens Dagblad over ’t Heuveltje. Dat delen we natuurlijk graag.

Op het terrein van Wasserij en Strijkerij Jaantje komen veertien studio’s voor mensen met een verstandelijke beperking.

Een woonplek voor mensen met een verstandelijke beperking. Voor Marscha Verstappen, oprichtster van Snoeperij Jantje en Wasserij en Strijkerij Jaantje, was het al lange tijd een droom. Eind dit jaar zal haar plan in samenwerking met Tom van den Heuvel in Aarle-Rixtel eindelijk werkelijkheid worden.

,,Bij onze Strijkerij zit een stuk grond dat al jaren een maatschappelijk bestemmingsplan heeft. Daar wilde ik iets mee. Samen met Tom van de Heuvel, een vriend uit het dorp, heb ik een partij gevonden die hieraan mee wilde werken.”

Wooninitiatief ’t Heuveltje op de Dorpsstraat zal er volgens Verstappen als volgt uit komen te zien: ,,Er zullen veertien studio’s gebouwd worden. Twaalf gaan inpandig, de andere twee komen eigenlijk in de achtertuin te staan. Over de huurkosten weet ik nog niks. Deze worden in overleg met de bouwer bepaald. Wij concentreren ons op de zorg.”

De studio’s zijn speciaal voor mensen met een verstandelijke beperking die vierentwintig uur per dag begeleiding nodig hebben. Volgens Verstappen is iedereen welkom op ’t Heuveltje: ,,Het maakt niet uit hoe oud je bent. Het gaat erom dat we een fijne club mensen hebben die ook bij elkaar passen. Daar ligt onze focus dan ook op. Je hoeft niet per se dagbesteding te krijgen, maar het kan wel. Wellicht komen er straks mensen te wonen die nu al bij ons werken. Die kunnen dat natuurlijk gewoon blijven doen.”

De bouw is in handen van Ons Thuis, Verstappen neemt samen met Van den Heuvel de zorg op zich met hun stichting ’t Heuveltje: ,,Met het bestuur realiseren wij de zorg, de vastgoedregisseurs zetten het pand neer. Anders was het niet haalbaar voor mij. Ik heb al twee dagbestedingen, daar heb ik mijn handen vol aan. Zonder die dagbestedingen had ik dit denk ik nooit gedaan. Wij gaan met Wasserij Jaantje trouwens ook een ruimte huren in het gebouw. Maar dit staat wel los van het wooninitiatief.”

In december gaat de bouw van de studio’s van start. Verstappen hoopt dat ze een jaar later bewoonbaar zijn: ,,Er is veel animo voor de studio’s. Daarom hebben we er nog niet veel bekendheid aan gegeven. We willen hier voorzichtig mee zijn. Veel ouders zijn op zoek naar kleinschalige wooninitiatieven voor hun kind.”

https://www.ed.nl/de-peel/t-heuveltje-in-aarle-rixtel-kleinschalig-wonen-voor-verstandelijk-beperkten~a5532aed/

23 jul ’20 | Grondoverdracht

Eindelijk is het zover! donderdag 23 juli wordt de grond eigendom van “ons Thuys B.V.” en kan het bouwproces in gang gezet worden. Hopelijk kan er in december 2020 al begonnen worden met de bouw.

12 jun ’20 | Stichting ’t Heuveltje is een feit

Sinds 12 juni 2020 zijn we ingeschreven bij de Kamer van Koophandel als stichting. Hoewel we waarschijnlijk wel aan de richtlijnen voldoen om een ANBI-status aan te vragen hebben we hier (voorlopig) nog niet voor gekozen. We willen het graag anders en op onze eigen manier doen en daar zoveel mogelijk flexibiliteit in houden. De stichting bestaat uit Teun Heinsbergen, Inge van Vonderen, Jelle de Jongh, Marscha Verstappen en Tom van den Heuvel.

5 feb ’20 | Interview MooiLaarbeekKrant met initiatiefnemers ’t Heuveltje

De MooiLaarbeekKrant is benieuwd naar de plannen rondom het nieuwe wooninitiatief ’t Heuveltje en ging in gesprek met initiatiefnemers Marscha Verstappen en Tom van den Heuvel.

Al een aantal jaar geleden ontstond het idee om in de Dorpsstraat in Aarle-Rixtel een kleinschalig en bijzonder wooninitiatief op te richten voor mensen met een beperking. De afgelopen maanden heeft een klein team deze plannen verder uitgewerkt. En hoewel er nog niet gestart is met de bouw, bestaat de goede hoop dat binnenkort met alle betrokkenen groen licht gegeven wordt voor wooninitiatief ’t Heuveltje.

De locatie die de initiatiefnemers Marscha Verstappen en Tom van den Heuvel voor ogen hebben is het terrein van (en voor) was- en strijkservice Jaantje, op de Dorpsstraat 82/84. Jaantje krijgt uiteindelijk een plekje aan de voorkant van het nieuw te bouwen pand. Marscha en Tom vertellen: “We hebben gekozen voor een initiatief dat bewust kleinschalig, bewust dichtbij en bewust midden in het dorp is. Helemaal passend bij Aarle-Rixtel.”

Het gebouw moet plaats gaan bieden aan 14 bewoners, die allen een eigen studio hebben maar zeker ook dagelijks gebruik gaan maken van de gezamenlijke ruimtes. Het duo legt uit: “Het wooninitiatief is bedoeld voor mensen met een beperking die een WLZ-indicatie hebben (Wet Langdurige Zorg). Er is 24-uurs zorg aanwezig. Doel van het wooninitiatief is om een plek voor mensen met een beperking te zijn, waar je onbezorgd en voor onbepaalde tijd kunt wonen. Hiervoor wordt een stichting opgericht waarmee de ouders/voogden van de bewoners met een gerust hart hun verantwoordelijkheid kunnen delen.”

Informatiebijeenkomst

Marscha en Tom willen de toekomstige bewoners gaan betrekken bij de verdere uitwerking van hun planning. “Daarom willen we onze plannen nu alvast met Laarbeek delen. Als je meer wilt weten over ’t Heuveltje, kom dan naar de informatiebijeenkomst op 11 februari om 20.00 uur bij conferentiecentrum De Couwenbergh. Meld je wel even aan via de website van Snoeperij Jantje: www.snoeperijjantje.nl/aanmelden. Wie op de hoogte gehouden wil worden van de ontwikkelingen, maar niet in staat is om op 11 februari te komen, kan zich via hetzelfde formulier melden.”