9 jan ’24 | Zorg kan beter, maar inspectie heeft vertrouwen

De medicatieregels moeten aangescherpt en er dient een klachtenregeling te komen. Dat concludeert de Inspectiedienst Jeugd en Zorg, die verder voldoende vertrouwen heeft in de kwaliteit en veiligheid van de zorg bij ‘t Heuveltje in Aarle-Rixtel.

 

Deze punten kwamen bij een onaangekondigd bezoek van de inspectie in september aan het licht. Het ging om een routinematige controle; het kleinschalige wooninitiatief voor verstandelijk gehandicapten aan de Dorpsstraat is pas sinds februari geopend en de inspectie wil dan standaard informeren of de zorg wel voldoende is.

 

‘Gemoedelijk en harmonieus’
Op de meeste punten is dat zo. ‘De veertien bewoners krijgen warme zorg van een betrokken team dat hen goed kent. Op de locatie is een gemoedelijke en harmonieuze sfeer. Zorgverleners zien dat de bewoners sinds hun komst een groei doormaken’, aldus de inspectie in het rapport dat deze week verscheen.

De meeste bewoners woonden, voordat ze ’t Heuveltje betrokken, nog bij hun ouders. Het was vorig jaar dus voor het eerst dat ze – onder begeleiding – hun eigen leven gingen leiden. Dat gaat naar omstandigheden goed, ze geven aan dat ze zich er thuis voelen.

 

Ondersteuning bij een relatie
Maar verbeterpunten zijn er dus ook. Naast een beter medicatiebeleid en de invoering van een klachtenregeling zouden de zorgverleners meer moeten kijken naar wat de bewoners belangrijk vinden en daar de zorg op afstemmen.

Vragen als: hoe de bewoners te ondersteunen bij het krijgen of hebben van een relatie, al dan niet op de locatie kunnen dan aan bod komen. Hiervoor moet ’t Heuveltje samenwerken met onder andere de wettelijk vertegenwoordigers van de bewoners.

 

Gedragsdeskundige
De inspectie denkt verder dat het zinvol is om een gedragsdeskundige in te zetten en zo het team naar een nog hoger niveau tillen.

Het stichtingsbestuur heeft toegezegd om te werken aan de kritiek van de inspectie.

 

 

Lilian Dominicus 09-01-24, 13:50 Bron: ED

Fotocredits: Kees Martens/DCI Media